ראשי / טיפים / פסח – איך אוכלים את זה???

פסח – איך אוכלים את זה???

אביב הגיע פסח בא, מזג האוויר מתחמם, אנו מתחיל להשיל את הבגדים החמים והכבדים ויוצאים לחופשי לבגדים קלים ואווריריים, ובדיוק אז מגיעה מתקפת הקלוריות והפחמימות של חג הפסח שמוציאה אותנו מאיזון ומשבשת תוכניות…..

 עיקר ה"מכות" של חג הפסח הן כמובן סביב הארוחות הרבות ותחליפי החמץ.

  • הארוחה העיקרית – ליל הסדר ולאחריה ארוחות נוספות הנמשכות לכל אורך החג כמעט.
  • דקיקה ותמימה, זוהי המצה אשר מביאה את המוקש הגדול הבא – המצה אכן נראית דקיקה ולכן עלולה להיחשב כדלת קלוריות ובלתי מזיקה. המצה מכילה פי 2 מהקלוריות הקיימות בפרוסת לחם רגילה, ובנוסף לכך היא הרבה פחות משביעה מפרוסת הלחם הרגילה.
  • כולנו מכירים ואוהבים את כופתאות הקניידלך שאוכלים מהם עוד ועוד בלי להרגיש בכלל (הן הרי חלק מהמרק…). 2 כופתאות קטנות יכילו בממוצע כ- 100 קלוריות.

אז מה אפשר לעשות? כיצד נוכל לאכול ולהנות (ולשמור על המידות…)? לימור שימרון נחמיאס, דיאטנית מכבי בנתניה עם מבחר טיפים לחג הפסח שכדאי לאמץ:

 

  1.  ליהנות בכמויות: לא לוותר ולא להגזים – חשוב ליהנות מהארוחה ולא לוותר על המאכלים האהובים אך לזכור לאכול במידה מתונה ובכמות קטנה. מומלץ לשים בצלחת כמות ראשונית מוגדרת ממנה נאכל במשך הארוחה ולא כל פעם להוסיף "טעימות".

ניתן גם להגיש את הארוחה כולה בצלחות קטנות מהרגיל.

  1. שמירה על השגרה: ביום של ארוחת ליל הסדר להקפיד לשמור על סדר ארוחות רגיל ולא להגיע רעבים לארוחת החג.
  2. בחגים מצמצמים: צמצום אכילת מצות. עדיף לבחור במצה קלה או מלאה ולאכול איתה גבינה 5% או טונה. השילוב של המצה עם מנת חלבון יגרום להאטה בספיגת הפחמימות, ימנע עלייה חדה ברמות הסוכר בדם ויוביל לתחושת שובע ארוכה יותר.
  3. שתייה לרוויה: שתייה מרובה – לפחות 8 כוסות מים ביום. השתייה תסייע במניעת עצירות שעלולה להיגרם מאכילת מצות ותגביר את תחושת השובע.
  4. זמן להתאוורר: טיולים ופעילות גופנית יעזרו בשריפה קלורית ובצמצום הנזקים של ארוחות החג.  טיול ו/או פעילות גופנית במזג אויר בהיר ובטבע הפורח יתרמו לתחושת ההנאה של החג.
  5. הנאה ומנוחה: הכי חשוב לא לשכוח ליהנות, להירגע, לנפוש ולנוח.

 

כמה זה עולה לנו?

  מצה רגילה = 130 קלוריות.

  מצה עם סובין = 100 קלוריות.

  מצה עם שיפון = 101 קלוריות.

  מצה מחיטה מלאה = 105 קלוריות.

  מצה מיני = 47 קלוריות.

  2 קניידעלך קטנים = 80-100 קלוריות.

  1 עוגיית קוקוס/בוטנים/אגוזים = כ- 100 קלוריות.

  1 כף חרוסת = 70-100 קלוריות.

  1 גפילטע פיש = 100-150 קלוריות.

  כוס יין מתוק = כ-160 קלוריות.

  1 כוס מיץ ענבים = כ- 100 קלוריות.

      1 כוס יין יבש =  כ- 120 קלוריות.

מתכונים מומלצים לחג:

 

כופתאות קניידלך

22-24 כופתאות.

2 כופתאות = 80-100 קק"ל

רכיבים

אופן ההכנה

 ¼ 1 כוס קמח מצה

1 כוס מים רותחים

1 בצל בינוני

4 כפות שמן

2 ביצים

1 כפית אבקת מרק

מלח ופלפל לפי הטעם

מערבבים את קמח המצה עם המים ומניחים בצד.

מאדים 1 בצל קצוץ ב- 1 כף שמן.

מוסיפים את הבצל המאודה, ביצים, 1 כף שמן, אבקת מרק ותבלינים לקמח המצה.

יוצרים כדורים בגודל שזיף ומבשלים במים רותחים במשך כ- 15 דקות.

מצננים את הכופתאות במסננת.

 פשטידת בשר ותפוחי אדמה

10 מנות.

1 מנה = כ- 200 קק"ל

רכיבים

אופן ההכנה

½ ק"ג בשר בקר טרי או הודו טחון

1 בצל קצוץ

1 כף שמן

1 פלפל אדום חתוך לקוביות

100 גר'רסק עגבניות

1 כוס מים

8 תפוחי אדמה מבושלים וחתוכים לפרוסות

מלח ופלפל לפי הטעם

מאדים את הבצל בשמן בסיר עמוק.

מוסיפים את קוביות הפלפל האדום וממשיכים לאדות.

מוסיפים את הבשר לסיר תוך פירורו בעזרת מזלג ומערבבים.

מוסיפים רסק עגבניות, מים ותבלינים ומבשלים 10 דקות.

בתבנית משומנת מסדרים מחצית מפרוסות תפוחי האדמה. יוצקים מעל את תערובת הבשר. מעל לתערובת הבשר מסדרים את יתרת פרוסות תפוחי האדמה.

אופים בתנור בחום בינוני למשך כ- 20 דקות.

 

פשטידת תרד וירקות

6 מנות .

1 מנה = כ- 80 קלוריות.

רכיבים

אופן ההכנה

300 גרםתרד טרי

2 בצלים קצוצים

1 גבעול סלרי קצוץ

1 פלפל אדום קצוץ

3 גזרים, מגורדים גס

1 כוס פטריות קצוצות

1 כף שמן זית

3 ביצים (- או 2 ביצים + 2 חלבונים)

2 כפות ריחן טרי קצוץ

¼ כוס קמח מצה

מלח ופלפל לפי הטעם

לחמם תנור לטמפ' של 170 מעלות.

לרחוץ את התרד היטב. להסיר את הגבעולים. לבשל את התרד כ-3 דקות, ללא תוספת מים.

לחמם את השמן במחבת ולהוסיף את הבצל, סלרי פלפל אדום וגזר. להקפיץ כ-5 דקות. להוסיף את הפטריות ולבשל עוד 5 דקות.

לקצוץ גס את התרד. להוסיף את יתר החומרים ולצקת לתבנית אפיה מרובעת (בערך 22 X22 ס"מ) ולאפות כ-45 דקות, או עד שהמאפה מתקשה.

נקטרינות צלויות במיץ תפוזים ותמר

  • מתוך סדרת הבישולים של דר' רני פולק

8 מנות.

1 מנה = כ- 35 קלוריות.

רכיבים

אופן ההכנה

4 נקטרינות חצויות

2 כפות מיץ תפוזים

1 כפית סילאן

מכניסים את הנקטרינות עם מיץ התפוזים והסילאן לשקית צלייה.

סוגרים את השקית ואופים בחום בינוני למשך כ- 15 דקות.

אגסים ממולאים בגבינת ריקוטה

2 מנות

1 מנה = 152 קלוריות.

רכיבים

אופן ההכנה

2 אגסים בשלים

4 כפות גבינת ריקוטה

2 כפות פיסטוקים קצוצים

חותכים את האגסים לחצי לאורכם ומסירים את הליבה.

מערבבים את גבינת הריקוטה עם 1 כף פיסטוקים קצוצים וממלאים את חצאי האגסים.

מפזרים מעל את יתרת הפיסטוקים.

     פסח כשר ושמח!

ראה גם

עיצוב הגינה לקראת הסתיו

משפחות רבות מתכוננות לארח את קרוביהן בחודש הקרוב, אפילו שתקופת החגים כבר מאחורינו. חלקן מתכוונות ...

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>